Gerincferdülés kezelése Schroth módszerrel

A gerincferdülés az egyik leggyakoribb gyermekkori gerincbetegség. Időben való felismerése nagyon lényeges, ezért a rendszeres szűrések, gyerekorvosi, iskolaorvosi vizsgálatok, szükség esetén ortopédiai szakvizsgálatok rendkívül fontosak.
A Schroth módszer a gerincferdülés, lapos hát, Scheuermann, Bechterew kór kezelésére kifejlesztett nagyon hatásos módszer.

Scoliosis

A gerincferdüléseknek két fajtáját különböztetjün meg.

Funkcionális scoliosis előfordulása jóval gyakoribb. Mivel ennél a típusnál nincs csontos elváltozás a kezelés is egyszerűbb, és hatékonyabb. A kezeletlen rossz tartás felnőtt korban degeneratív gerincbetegségek kialakulásához vetethet (pl.: gericsérv).

Srtukturális scoliosis komplex kezelést kíván. A kezelés célja a görbület csökkentése illetve a romlás lassítása, a cardiopulmonalis állóképesség javítása.

A Schroth módszer

A módszert Katharina Schroth fejlesztette ki, aki maga is ebben a betegségben szenvedett. A módszert saját magán kísérletezve alkotta meg.

Schroth a gerincoszlopot 3 vagy 4 blokkra osztotta fel. Egészséges gerinc esetén ezek a blokkok egymás felett szimmetrikusan helyezkednek el. Gerincferdülés esetén ezek a blokkok egymáshoz képest oldalra eltolódnak, és elcsavarodnak. Általában van egy főgörbület, ami alatt és felett kompenzáló, kisebb görbületek vannak. A csigolyák ék alakúvá válnak, és egymáshoz képest elfordulnak. A csigolyák elváltozása miatt a bordák és a mellkas is deformálódik, ami hatással lehet a légzésre és a keringésre.

A Schroth módszer 3 dimenzióban (nem csak oldalra görbül a gerinc, ha nem el is csavarodik) korrigálja a deformitást. Az elcsúszott és elfordult blokkokat próbálja a fiziológiás felé visszahozni, és olyan izomzatot kialakítani, hogy azt a beteg meg tudja tartani.

A módszer alapelvei

A gyakorlatok elvégzéséhez szükséges:

Gyakorlatok felépítése:

A kezelés célja

A kezelés elsődleges célja hogy megállítsa a görbület romlását, megéreztesse a rossz tartást, megtanítsa a korrigált helyzet fenntartást, így a páciens egyedül is meg tudja találni a neki legmegfelelőbb helyes tartást.

A Schroth terápiát általában 8 éves kortól lehet elkezdeni, de a torna bizonyos elemeit kisebb gyerekek is elsajátíthatják.

A módszer alkalmazható más gerinc betegségeknél is, ahol a görbületek megváltoznak (pl.: Scheuermann, lapos hát, Bechterew kór).